Varlığı 2017 senesinin son anlarında 1 Bitcoin değeri 20 bin $ düzeyine ulaştığında birçok insan kripto paranın değerinin önünde durulamayacak kadar çok yükseleceğini düşünüyordu ama senaryo bu biçimde ilerlemedi. Bitcoin’in tarihine hızlı bir şekilde bir göz atacak olursak, ortaya çıkışının 2008’deki dünya çapında ekonomik krizin hemen sonrasında gerçekleştiğini görüyoruz. 2009 senesinin Ocak ayında gerçek kişiliği hâlâ bir sır olan Satoshi Nakamoto takma adlı, yazılımcı olduğu tahmin edilen kişi veya bir grup tarafından duyurulan Bitcoin’in isminin en çok duyulmasını sağlayan işlemlerden bir tanesi 2010 yılında Bitcoin madenciliği yapan Laszlo Hanyecz ile bir forumda yapılan paylaşımla ardında yapıldı. Hanyecz, kendisine bir pizza yollayacak olan kişiye 10.000 Bitcoin göndermeyi teklif etti, ilerleyen dönemde Bitcoin’in değerinin hızla yükselmesi dünyanın en pahalı pizzasını yiyen insan olarak kayıtlara girdi.
Bitcoin Yasal Olmayan İşlemler Adına Kullanılmaya Başlandı
Devletler düzeyinde bir karşılığı olmaması Bitcoin’in yasal olmayan kazançların yasallaştırılması için kullanılmasına neden oldu. Amerika Birleşik Devletleri’nde internet aracılığıyla uyuşturucu satışı yapılan sitelerde varlığı ortaya çıkmasıyla FBI’ın dahil olduğu durumlar da yaşanmıştı. Bu olay insanların aklına bitcoin hangi alanlarda sıkça kullanılıyor? Sorusunu getirdi
Sistem Kendi Güvenliğini Kendisi Sağlıyor
Bitcoin para birimini değerli kılan esas özelliği peer-to-peer denilen işlem teknolojisini içeriyor olması. Sistemde oluşan işlemlerde oluşturulan şifrelemeler vasıtasıyla para alışverişi için bir aracıya gerek duymadan maliyeti de düşürmüş oluyor. Bu yol ile hiçbir engele uğramadan doğrudan elden ele ulşıyor.
İşlem Hızının Çok Düşük Olması Bir Dezavantaj Oluşturuyor
Blockchain ile gerçekleştirilen işlemlerde saniye başına işlem sayısının düşük olması, Bitcoin’in günlük yaşamda oluşturacağımız harcamalarda kullanılması için bir dezavantaj meydana getiriyor. Karşılaştırma ile örnek verilirse bir saniyede 4.6 tane Bitcoin işlemi gerçekleştirilebilirken, “Visa” yardımıyla bir saniyede 1700 işlem oluşturulabiliyor.
Bitcoin’in sonrasında Litecoin, Ethereum ve XRP gibi çok satıda farklı kripto para birimi üretildi. Blockchain sisteminin yaygın kullanım alanlarıyla finansal kurumlar daha yakından ilgileniyor ve kendi sistemlerine dahil edebilecekleri özellikler üstünde çalışıyor. Sistem girişimcilerin çok özel ihtiyaçlara çözüm arayabileceği bir alan olma özelliğini sağlıyor.